22 listopada młodzież klasy o profilu kucharskim Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi miała okazję poznać tajniki dobrych kuchni świata. Ich gościem był szef kuchni "U Kucharzy w Arsenale by Adam Gessler".
Warsztaty kulinarne, prowadzone w ramach projektu ,,W 80 minut dookoła świata’’, prowadził Jacek Szczepański, szef kuchni w warszawskiej restauracji ,,U Kucharzy w Arsenale by Adam Gessler". Warszawski mistrz odbył z uczniami - przyszłymi kucharzami, kształcącymi się w szkole zawodowej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 - kulinarną podróż w świat tajników i niuansów dobrej kuchni, ciekawie opowiadając o swoich doświadczeniach, a także przygotowując potrawy z różnych zakątków świata.
Młodzież miała możliwość poznania kulinarnych historii niektórych narodów oraz przyrządzenia typowych dla nich dań. Wspólnie sporządzono, np.: bliny z kawiorem, różne rodzaje sushi, steki, sos berneński, kaczkę po staropolsku, czy flambirowane naleśniki. Uczniowie poznawali techniki i tajemnice dobrych kuchni świata, charakterystyczne surowce i przyprawy. Z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w warsztatach, o czym świadczą zdjęcia...
Fotoreportaż: photos.google.com/share/AF1QipPlyhteaNIfyqnbQ8-a2ei34-vr4oTfj7PiCJuha60K_ywG4gMHZnJxHYMCKbxKOw
Tekst i foto: ZSP nr 3
Zapraszamy na www.facebook.com/MiastoPrzyjazne.Siedlce/