Niewiele trzeba, by jedzenie nie lądowało w koszu. Wg raportu "Nie marnuj jedzenia 2016", niemal 1/3 Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności – coroczne święto, podczas którego warto uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia i jak to ograniczyć. Tegoroczne działania Banków Żywności zostały objęte mecenatem firmy IKEA.
Bank Żywności w Siedlcach przyłącza się 17 października do ogólnopolskiej akcji pod hasłem "Nie marnuj jedzenia" -w ramach "Światowego Dnia Żywności". Wydarzenie o charakterze happeningu będzie miało miejsce na placu przed sklepem Carrefour przy ul. Monte Cassino 77. Poprzedzi ją przemarsz młodzieży ulicami miasta. Chętnych do wzięcia udziału organizatorzy zapraszają o godz. 11.00 na plac przy Zespole Szkół Nr 2 przy ul. gen. Orlicz-Dreszera 3 w Siedlcach. Zebrani w kolumnie przemaszerują chodnikami ulic: Partyzantów, Kraszewskiego, Mazurskiej, Monte Casino pod sklep Carrefour. Happening połączony będzie z poczęstunkiem oraz atrakcjami dla mieszkańców miasta.
Zatrważające dane z raportu
Dane dot. wyrzucania żywności przez niemal 1/3 Polaków pochodzą z najnowszego raportu "Nie marnuj jedzenia 2016", opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże zakupy - 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., a brak listy zakupów – 2 proc. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności. - Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
CBOS w tegorocznych badaniach "Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności" wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. Zdecydowanie w mniejszym stopniu dotyczy to osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.
O Bankach Żywności
W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Zbiórki jedzenia w sklepach organizowane przez Banki Żywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach.
Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 25 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne oraz zbieranie jabłek w sadach. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.
Więcej informacji na stronie www.bankizywnosci.pl
źródło: Federacja Polskich Banków Żywności
Zapraszamy na www.facebook.com/MiastoPrzyjazne.Siedlce/