Dwunastu uczniów z całej Polski wzięło udział w Mistrzostwach Polski Młodych Kelnerów, jakie w hali ZSP nr 3 przy ul. Popiełuszki w Siedlcach, przeprowadzono 4 kwietnia. Nagrodę i 3. lokatę wywalczył sobie wiedzą i umiejętnościami Patryk Domagała z Siedlec.

To kolejne mistrzostwa jakie zorganizowano w Siedlcach. W pierwszym etapie, 12 uczestników musiało zaliczyć 3 konkurencje: pisemny test wiedzy, zaprezentować "serwis zupy z wazy" i serwowanie wina musującego. Do drugiego, finałowego etapu z umiejętności praktycznych, zakwalifikowała się piątka zawodników, choć regulaminowo miało ich być trzech. Poziom wiedzy i obsługi był jednak na tyle wyrównany, że odstąpiono od zasad regulaminu. Finaliści zmierzyli się więc w konkurencji dot. obsługi gości przy stole - musieli przyjąć i zrealizować zamówienie, z wykorzystaniem wybranych serwisów.

Mistrzostwach Polski Młodych Kelnerów wygrała Ewelina Józefczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdrój. Drugą lokatę zajął Grzegorz Brzostek (Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa). Patryk Domagała z Siedlec, na co dzień uczeń 4 klasy technikum o profilu "kelner" w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3, był trzeci.

Prezydent Siedlec sprawował Patronat Honorowy nad mistrzostwami. Obecny na zawodach Wojciech Kudelski cieszył się z wyników młodzieży, gdyż dowodzą one dobrego kształcenia w tak potrzebnych zawodach. Pozytywny jest też fakt - zdaniem prezydenta Siedlec - że zainteresowanie tymi zawodami wśród młodzieży nie słabnie, a rosnąca ilość lokali i zapotrzebowanie przedsiębiorców na dobrze jakościowo i merytorycznie przygotowaną do pracy kadrę stale rośnie. - Sztuką jest dobrze i z kunsztem obsłużyć klienta. Koniunktura lokalu w dużym stopniu zależy od umiejętności zachowania w stosunku do gościa. - powiedział prezydent Siedlec.

Uczniowie szkoły, sponsorzy, kadra pedagogiczna, tworzący liczną publiczność mogli w trakcie przerw zobaczyć pokaz kanonu sztuki barmańskiej (tzw. flair) i wysłuchać prelegenta - sommeliera Bogdana Migasa, Członka Honorowego Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. Mistrzowie kelnerscy pokazali też tzw. flambirowanie owoców (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpaleniu go, tzw. płonący półmisek; flambiruje się m.in. smażone banany lub mięso; do flambirowania używa się wyłącznie mocnych alkoholi).

opr. JiC

Znajdź nas na Facebooku: www.facebook.com/MiastoPrzyjazne.Siedlce/