![](/assets/siedlce/media/files/e8f1b2d9-2c1b-4781-ba71-daca7a625437/pieczarkalia2017-2855.jpeg)
7 września na Placu Sikorskiego na wszystkich przybyłych czekać będą potrawy z pieczarek. Degustacja - w ramach XVII Święta Pieczarki - zacznie się o godz. 10.00, ale ekspozycja targowa i prezentacja wystawców odbywać się będzie 7 i 8 września na tafli lodowiska przy ul. Prusa 6.
To jedna z największych imprez promocyjnych branży pieczarkarskiej. Targi służą wymianie doświadczeń hodowców pieczarek i przedstawicieli firm branżowych, nt. nowych rozwiązań technicznych w hodowli, czy stosowanej technologii uprawy. Nieprzypadkowo w Siedlcach, gdyż nasz i okoliczne powiaty - np. łosicki, są terenem działania dużych producentów i hurtowników tego grzyba.
Obecnie polskie pieczarkarstwo jest światowym liderem w jakości produkowanych pieczarek, a Polska jest ich największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie. Większość polskich plonów - grzybów produkowana jest na rynek UE i innych krajów europejskich. Eksportuje się głównie pieczarki świeże, ale też przetworzone i mrożone.
Na na tafli lodowiska przy ul. Prusa 6, ustawionych zostanie ok. 60 stanowisk promocyjnych i targowych. Przybędą pieczarkarze z Białorusi, Rosji, Niemiec - ok. 500 producentów.
W tym roku również Organizatorzy przygotowali kulinarną niespodziankę dla Siedlczan. W tym roku ma to być potrawa z pieczarek przygotowywana w wielkim kotle na Pl. Sikorskiego 7 września.
XVII Święto Pieczarki - 7/8 września; otwarcie 7 września o godzinie 11:00, ul. Prusa 6. Stanowiska promocyjne i targowe: lodowisko przy ul. Prusa 6 (od 11.00 do 17.00 7 września i w godz. 10.00 - 17.00 8 września).
Impreza objęta jest Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Siedlce.
Znajdź nas na Facebooku: www.facebook.com/MiastoPrzyjazne.Siedlce/
![](/assets/siedlce/media/files/85a604a1-b451-4b3f-80de-dbf5793b1c9a/pieczarkalia2017.jpg)